website_ETPA_GR_HighRes
GR
EN
photo
ΛΙΣΤΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ:
0
ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Ειδοποιήστε με για τη διαθεσιμότητα.
Εισάγετε το email σας παρακάτω
Θα σας ενημερώσουμε όταν το προϊόν θα είναι ξανά διαθέσιμο.
Το email σας θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να σας ενημερώσουμε σχετικά με τη διαθεσιμότητα των προϊόντων.
Συμφωνώ με τους Όρους Χρήσης
free-ship ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ
card-pay ΕΩΣ 24 ΔΟΣΕΙΣ
dealership ΕΓΓΥΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ
gift ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΔΩΡΟΥ

ΓΛΩΣΣΑΡΙ

1
2
3
4
5
6
7
8
9
0
-
/
κενό
αβγ
α
β
γ
δ
ε
ζ
η
θ
ι
κ
λ
μ
ν
ξ
ο
π
ρ
σ
τ
γ
φ
χ
ψ
ω
κενό
123
Αδιαβροχοποιημένη κάσα
Η κάσα ενός ρολογιού της οποίας οι συνδέσεις δεν επιτρέπουν στην υγρασία να εισέλθει στο εσωτερικό. Όλα τα σύγχρονα ρολόγια <<σφραγίζουν>> με ειδικά στεγανοποιητικά υλικά, τα οποία δεν επιτρέπουν στο νερό και στη σκόνη να διαβρώσουν και να φθείρουν το μηχανισμό του ρολογιού. τα υλικά αυτά βρίσκονται μεταξύ του μεσαίου τμήματος της κάσας και του πίσω μέρους της, ενώ περιβάλλουν επίσης τη Lunette, τα δαχτυλίδια της κορόνας, καθώς και τις ραβδώσεις του μηχανισμού κουρδίσματος και το εξωτερικό κουμπί πίεσης για τη μέτρηση του χρόνου. Τα στεγανοποιητικά υλικά που έχουν σχήμα δαχτυλιδιού ονομάζονται <> και συνήθως είναι κατασκευασμένα από πλαστικές ύλες. Εάν θέλουμε η αδιαβροχοποίηση ενός ρολογιού να διαρκέσει περισσότερο, θα πρέπει κάθε δύο με τρία χρόνια να ανανεώνουμε τη στεγανοποίηση του, ενώ στο πίσω μέρους της κάσας θα πρέπει να ανανεώνεται έπειτα από κάθε άνοιγμα της.
Αδιάβροχος
Ρολόι με ειδική επεξεργασία που δεν επιτρέπει την είσοδο του νερού στο εσωτερικό του. Θεωρείται αδιάβροχο όταν εκτεθεί στο νερό σε βάθος 1μ. Για 30 λεπτά της ώρας και μετά σε βάθος 20μ. Για 90 δευτερόλεπτα. Υπάρχουν ειδικές προδιαγραφές που πρέπει να πληροί ένα ρολόι για να χαρακτηριστεί <<αδιάβροχο>>. Εάν δεν υπάρχει αντίστοιχη ένδειξη, τότε η κάσα είναι ανθεκτική σε 3 atm ή σε 30μ. βάθος. Εντούτοις, σε αυτή τη περίπτωση δεν ενδείκνυται να μπει το ρολόι στη θάλασσα και καλό είναι να περιορίζεται η επαφή του με το νερό. Τα ρολόγια στα οποία υπάρχει ένδειξη 5 atm ή 50 μ. θεωρούνται αδιάβροχα στη θάλασσα, ενώ εκείνα που φέρουν ένδειξη από 10 atm ή 100μ. και πάνω ενδείκνυνται και για καταδύσεις.
αλάντωση
Η κίνηση ενός εκκρεμούς ή άλλου παρεμφερούς στοιχείου, η οποία έχει δύο διαδοχικές ακραίες θέσεις. Το τύμπανο(balancier) ενός μηχανικού ρολογιού κάνει συνήθως πέντε ή έξι ταλαντώσεις το δευτερόλεπτο (18.000-21.600 την ώρα). Το τύμπανο όμως ενός ρολογιού υψηλής συχνότητας μπορεί να κάνει εφτά, οχτώ ακόμη και δέκα ταλαντώσεις το δευτερόλεπτο (25.200, 28.800 ή 36.000 την ώρα).
Αναστολέας
Μηχανισμός που σταματά ένα εξάρτημα (συνήθως έναν οδοντωτό τροχό) ή τα κινεί προς μία μόνο κατεύθυνση. Σε ένα ρολόι ο αναστολέας εμποδίζει το ratchet wheel (ο τροχός που είναι στερεωμένος πάνω στον τροχό του βαρελιού) να αρχίσει να γυρίζει αντίστροφα μόλις σταματήσει το κούρδισμα.
Ανοξείδωτο ατσάλι
Ένα εξαιρετικά ανθεκτικό κράμα σιδήρων (βασικό συστατικό του το χρώμιο), το οποίο δεν οξειδώνεται, δεν ξεθωριάζει και δεν διαβρώνεται. Όταν γυαλιστεί, μοιάζει με πολύτιμο μέταλλο. Το ανοξείδωτο ατσάλι χρησιμοποιείται συχνά για την πλάτη της κάσας ρολογιών κατασκευασμένων από άλλο μέταλλο και είναι η πρώτη επιλογή των ωρολογοποιών για κάσες και μπρασελέ υψηλής ποιότητας. Είναι ΥΠΟ αλλεργικό, γιατί δεν περιέχει νικέλιο.
Ανταλλακτικά
Όλα τα εξαρτήματα ενός ρολογιού, ελατήρια, άξονες, τύμπανα, γέφυρες κ.λπ., που χρησιμοποιούνται για την επισκευή ή την κατασκευή ενός μηχανισμού.
Αντί-αντανακλαστική προστασία
Είδος επίστρωσης πάνω στο κρύσταλλο που εξουδετερώνει την ελαφριά αντανάκλαση και βελτιώνει την ανάγνωση των ενδείξεων. Καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται όταν υπάρχει anti-reflection και στις δύο πλευρές του κρυστάλλου. Επειδή όμως υπάρχει κίνδυνος να χαράξει, πολλοί κατασκευαστές το εφαρμόζουν μόνο στην εσωτερική επιφάνεια του κρυστάλλου. Χρησιμοποιείται κυρίως στα συνθετικά κρύσταλλα ζαφειριού.
Αντικραδασμικό
Σύστημα αντικραδασμικής προστασίας ενός ρολογιού. Πρόκειται για μια ελαστική βάση, η οποία απορροφά τους κραδασμούς που πλήττουν τη ράβδο του balancier και προστατεύει τους ευαίσθητους άξονες περιστροφής από φθορές. Ένα από τα πιο γνωστά συστήματα αντικραδασμικής προστασίας που χρησιμοποιείται στην ωρολογοποιία είναι το incabloc.
Αντικραδασμικός
Σύστημα αντικραδασμικής προστασίας ενός ρολογιού. Πρόκειται για μια ελαστική βάση, η οποία απορροφά τους κραδασμούς που πλήττουν τη ράβδο του balancier και προστατεύει τους ευαίσθητους άξονες περιστροφής από φθορές. ‘Ενα από τα πιο γνωστά συστήματα αντικραδασμίκης προστασίας που χρησιμοποιείται στην ωρολογοποιία είναι το incabloc.
Αντιμαγνητικός
Σύστημα που προστατεύει ολόκληρο το μηχανισμό ενός ρολογιού από τα μαγνητικά πεδία.
Αντιχαρακτικό διαμάντι υψηλής τεχνολογίας
Χρειάστηκαν πολλά χρόνια εντατικών ερευνών για να καταφέρουν οι επιστήμονες να μετατρέψουν άνθρακα σε νάνο-κρυσταλλικά σωματίδια διαμαντιού. Βελτιώνοντας τις παραμέτρους επεξεργασίας, κατέστη δυνατό να ενοποιήσουν αυτά τα σωματίδια σε μια ομοιογενή αδαμάντινη επίστρωση πάνω στα εξαρτήματα από σκληρό μέταλλο, εξασφαλίζοντας διαμάντι υψηλής τεχνολογίας, ένα υλικό υψίστης σκληρότητας που παραμένει αμετάβλητο.
Αντιχαρακτικό κρύσταλλο ζαφειριού
Η πρώτη ύλη για τη βιομηχανική παραγωγή ενός κρυστάλλου ζαφειριού είναι μια σκόνη που κρυσταλλοποιείται σε θερμοκρασία 2.050°C και μετατρέπεται σε ζαφειρένια μάζα, η οποία κόβεται σε λεπτές φέτες με τη βοήθεια ειδικών διαμαντιών υψηλής ακριβείας. Κάθε δίσκος κρυστάλλου περνά ειδική επεξεργασία και γυαλίζεται. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια άψογη, ιδιαίτερα ανθεκτική ασπίδα αντιχαρακτικής προστασίας για τα ρολόγια.
Αντιχαρακτικό σκληρό μέταλλο
Η κατασκευή του λεγόμενου <<σκληρού μετάλλου>> είναι εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία. Σκόνη Βολφραμίου ή καρβιδίου του τιτανίου δέχεται πίεση 1.000bar και στη συνέχεια συμπιέζεται ακόμα περισσότερο μέσα σε ένα φούρνο σε θερμοκρασία 1.450°C, για να αποκτήσει την τελική μορφή του μετάλλου. Απαιτούνται δεκάδες άλλες εργασίες πριν φτάσει στα χέρια μας το λαμπερό σκληρό μέταλλο. Στο μέλλον αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ευρέως από τη σύγχρονη ωρολογοποιία.
Αντιχαρακτικός
Όρος που περιγράφει κάποια υλικά, τα οποία δεν χαράζουν εύκολα όταν έρθουν σε επαφή με σκληρά αντικείμενα. Στην ωρολογοποιία υπάρχουν κάσες ή κρύσταλλα με αντιχαρακτική προστασία.
Αξονας του βαρελιού
Άξονας που στηρίζει το brasillet και το ελατήριο του. Αποτελείται από ένα κυλινδρικό μέρος, το οποίο ονομάζεται <<πυρήνας>>, κι ένα άγκιστρο, στο οποίο είναι στερεωμένο το εσωτερικό άκρο του κεντρικού ελατηρίου.
Απλίκα
Απλίκες ή επιθέματα είναι αριθμοί ή σύμβολα από φύλλο μετάλλου, τα οποία επικολλιούνται ή καρφώνονται πάνω στο καντράν. Χρησιμοποιούνται συνήθως στις ενδείξεις των ωρών.
Ατμόσφαιρα
Μονάδα μέτρησης της της ατμοσφαιρικής πίεσης που αντιστοιχεί σε 1.033g/cm ή 1.013 bar. Στην ωρολογοποιία η ατμοσφαιρική πίεση μετριέται σε ατμόσφαιρες ή σε bar. Μία ατμόσφαιρα στην επιφάνεια της θάλασσας αντιστοιχεί με την πίεση του νερού σε βάθος 10μ. Ο κατασκευαστής αναγράφει στο καντράν ή στο πίσω μέρος της κάσας το βαθμό στεγανότητας ενός ρολογιού είτε σε ατμόσφαιρες (atm ή bar) είτε σε μέτρα, που δηλώνουν το μέγιστο επιτρεπτό βάθος του νερού.
Ατσάλι
Σίδηρος με προσμείξεις άνθρακα. Οι Ελβετοί ωρολογοποιοί χρησιμοποιούν τον όρο <<ατσάλι>> αναφερόμενοι σε όλα τα ατσάλινα μέρη ενός ρολογιού. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ατσαλιού: το ημίσκληρο ατσάλι χρησιμοποιείται για άξονες κίνησης και για κοίλα εξαρτήματα, το σκληρό ατσάλι για βίδες, πινιόν και άλλα όργανα του ρολογιού για τα οποία δεν απαιτείται μεγάλη σκληρότητα, ενώ το πολύ σκληρό ατσάλι για ελατήρια και διάφορα άλλα εργαλεία.
Αυλάκωση
Ραβδώσεις που γίνονται κατά μήκος μιας ράβδου, ενός άξονα ή γύρω από την κορόνα ή το κουρδιστήρι κ.λπ. Οι αυλακώσεις επιτρέπουν τον καλύτερο χειρισμό του κουρδιστηριού, αφού τα δάχτυλα δεν γλιστρούν.
Βαλβίδα ηλίου
Βαλβίδα που περιέχεται στην κάσα μερικών επαγγελματικών ρολογιών καταδύσεων, η οποία απελευθερώνει το ήλιο που περιέχεται στο μείγμα αερίων που εισπνέουν οι δύτες.
Βαρέλι
Τροχός που αποτελείται από ένα οδοντωτό δίσκο και ένα λεπτό κυλινδρικό κουτί με καπάκι. Το barillet (μπαριλιέ στην αργκό των ωρολογοποιών) περιστρέφεται γύρω από έναν άξονα και περικλείει το κεντρικό ελατήριο ενός ρολογιού. Το εξωτερικό άκρο του ελατηρίου συνδέεται με το barillet και το εσωτερικό του άκρο με τον άξονα. Η οδοντωτή στεφάνη (ρόδα<<ροσέ>>) του barillet θέτει σε κίνηση το σύστημα οδοντωτών τροχών.
Βραχίονας
Επιμηκές εξάρτημα που συνδέει άλλα εξαρτήματα στο μηχανισμό ενός ρολογιού.
Γέφυρα
Μεταλλικά εξαρτήματα βιδωμένα στη βασική πλάκα (platine ή main plate) το οποίο αποτελεί τμήμα του βασικού μηχανισμού (ébauche). Τα υπόλοιπα εξαρτήματα βρίσκονται στερεωμένα στο εσωτερικό του ebauche. Πάνω στη γέφυρα στρέφεται τουλάχιστον ένας από τους άξονες περιστροφής ενός ρολογιού. Οι γέφυρες συνηθώς παίρνουν το όνομα τους από το εξάρτημα που υποστηρίζουν , π.χ γέφυρα του τυμπάνου (balance-bridge), γέφυρα του συστήματος οδοντωτών τροχών (train-bridge), γέφυρα του βαρελιού (barrel-bar) κ.λ.π.
Γέφυρα του βαρελιού
Μεταλλικό εξάρτημα , τμήμα του ébauche, που στηρίζει το barillet. Στην ουσία είναι το καπάκι με το ελατήριο.
Γέφυρα του συστήματος οδοντωτών τροχών
Μεταλλικό εξάρτημα μέρος του ébauche, το οποίο στηρίζει το σύστημα οδοντωτών τροχών .
Γέφυρα του τυμπάνου
Ειδική βάση που στερεώνει το τύμπανο (balancier) Modern Balance-Cock . Η μόνη ιδιαιτερότητα αυτής της γέφυρας είναι μια προεξοχή , μέσα στην οποία προσαρμόζεται ο άξονας στήριξης του ελατηρίου (τρίχας) του balancier.
Γνώμων
Ένα από τα παλιότερα όργανα μέτρησης του χρόνου. Ο γνώμων είναι ένας πέτρινος οβελίσκος. Η σκιά που έριχνε στο έδαφος κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθούσε τους αρχαίους να προσδιορίζουν το χρόνο
Γυαλίζω
Όλα τα μέλη ενός ρολογιού που υπόκεινται σε τριβή πρέπει να λειαίνονται ή να γυαλίζονται.
Δείκτης
Ο δείκτης του ρολογιού, κατασκευασμένος συνήθως από ένα λεπτό, ελαφρύ κομμάτι μετάλλου σε ποικιλία σχημάτων, περιστρέφεται πάνω από το καντράν. Τα ρολόγια χειρός διαθέτουν συνήθως τρεις δείκτες, που δηλώνουν τις αντίστοιχες ώρες, τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα .
Δεύτερη χρονική ζώνη
Μερικά μοντέλα ρολογιών έχουν τη δυνατότητα να δείχνουν ταυτόχρονα την ώρα σε δύο διαφορετικές χρονικές ζώνες. Μπορεί να διαθέτουν είτε δεύτερο κεντρικό ωροδείκτη που δείχνει την ώρα σε άλλη χρονική κλίμακα, η οποία εμφανίζεται περιμετρικά του καντράν, είτε δεύτερο μικρό καντράν συνήθως με 24ωρη κλίμακα. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί το μεγάλο καντράν να είναι χωρισμένο σε δύο ίδια καντράν με διπλές ενδείξεις της ώρας.
Δευτερόλεπτο
Βασική μονάδα μέτρησης του χρόνου (εν συντομία s sec), που αντιστοιχεί σε 1/86.000 μέσης ηλιακής ημέρας, ( η διάρκεια περιστροφής της Γης γύρω από τον άξονα της, διαγράφοντας έναν κύκλο γύρω από τον Ήλιο σε ένα χρόνο, με σταθερή ταχύτητα και στο ύψος του ισημερινού). Μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο τα ατομικά ρολόγια έγιναν τόσο ακριβή, ώστε μπορούσαν να δείξουν τις απειροελάχιστες αποκλίσεις (λίγα εκατοστά του δευτερολέπτου το χρόνο) στην περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονα της. Το δευτερόλεπτο χωρίζεται σε δέκατα, εκατοστά, χιλιοστά(milliseconds), εκατομμυριοστά(microseconds), χιλιάδες εκατομμυριοστά(nanoseconds) και δισεκατομμυριοστά( picoseconds). Στην ωρολογοποιία το seconde είναι όργανο που δείχνει τα δευτερόλεπτα (τροχός δευτερολέπτων, δευτερολεπτοδείκτης). Centre seconds ή sweep seconds-seconde au centre ή grande seconde: μεγάλος δευτερολεπτοδείκτης που βρίσκεται στο κέντρο του καντράν. Small seconds-Petite seconde: μικρός δευτερολεπτοδείκτης τοποθετημένος εκτός κέντρου του ρολογιού (π.χ. θέση 9, θέση 12). Seconde foudroyante: δευτερολεπτοδείκτης που κάνει μία περιστροφή γύρω από έναν ειδικό καντράν κάθε δευτερόλεπτο.Seconde Morte: μεγάλος δευτερολεπτοδείκτης που βρίσκεται στο κέντρο του καντράν και μπορεί να σταματήσει χωρίς να διακοπεί η λειτουργία του ρολογιού. Seconde trotteuse: ο δευτερολεπτοδείκτης που σε κάθε ταλάντωση του balancier μετακινείται με μικρά κοφτά βήματα.
Διακόσμηση
Ο όρος παραπέμπει σε όλες τις ενέργειες εξωραϊσμού που γίνονται στην κάσα, στα καντράν και στο μηχανισμό του ρολογιού, με σκοπό να κάνουν το αποτέλεσμα πιο ελκυστικό. Στη διακόσμηση της κάσας περιλαμβάνονται οι ραβδώσεις του κεντρικού της μέρους, οι ανάγλυφες γκραβούρες η τα παραδοσιακά και αξιοθαύμαστα δείγματα μικροτεχνίας με σμάλτο. Από το ντεκόρ του καντράν πιο συχνά συναντά κανείς το Guilloché, δηλαδή την ανάγλυφη, πολυεπίπεδη, χειροποίητη επεξεργασία του καντράν. Τέλος, στο μηχανισμό του ρολογιού τα ποιο διαδεδομένα μοτίβα είναι τα côtes de Genève ή μια διακοσμητική επεξεργασία με μικρούς, ανεπαίσθητα ανάγλυφους κύκλους που συχνά τέμνονται μεταξύ τους.
Διαμάντι
Είναι η πιο σκληρή φυσική ύλη του πλανήτη και αποτελείται κατά 99,95% από καθαρό αποκρυσταλλωμένο άνθρακα. Παρά τη γενική εντύπωση που επικρατεί, το διαμάντι στη φυσική του μορφή είναι ένας θολός κρύσταλλος. Brilliant: το γνωστό μπριγιάν είναι καθαρός άχρωμος άνθρακας, που αποκτά εξαιρετική λαμπρότητα χάρη στην ειδική πολυεδρική κοπή του. Χρησιμοποιείται εκτός από τα κοσμήματα, για τη διακόσμηση του μπρασελέ, της στεφάνης, της κάσας και του καντράν των γυναικείων κατά βάση ρολογιών.
Διηνεκές ημερολόγιο
Ρολόι που εκτός από τις βασικές ημερολογιακές ενδείξεις (ημερομηνία, ημέρα, μήνα, φάσεις σελήνης) διαθέτει και μία ακόμα πολύ σημαντική complication. Ο μηχανισμός του <<γνωρίζει>> ποιοι μήνες έχουν 28, 29, 30 ή 31 ημέρες και διορθώνει τις ημερομηνίες σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο περνώντας αυτόματα στην 1η του επόμενου μήνα. Πρόκειται για μηχανισμό εξαιρετικής πολυπλοκότητας, με αποτέλεσμα και η τιμή του ρολογιού να είναι ανάλογα υψηλή.
Δίσκος
Λεπτή κυκλική πλάκα με συγκεκριμένες χρονικές ενδείξεις. Date disc ή disque de quantièmes : ο δίσκος που περιστρέφεται κάτω από το καντράν και δείχνει την ημερομηνία μέσα από ένα παράθυρο. Day disc ή disque des jours : ημερήσιος δίσκος. Month disc ή disque des mois : δίσκος των μηνών. Lunar disc / moon disc ή disque des phases lunaires : δίσκος των φάσεων της σελήνης.
Δόντι
Η προεξοχή (δόντι) ενός τροχού (γραναζιού) ή μοχλού ενός ρολογιού.
Εκκρεμές
Βαρίδι που κρέμεται από ένα σταθερό σημείο και μπορεί να ταλαντεύεται αριστερά δεξιά. Ένα ρολόι-εκκρεμές αποτελείται από την ανάρτηση, η οποία μπορεί να είναι υπό μορφή ελατηρίου, κοπιδιού ή νήματος, τη μεταλλική ράβδο, που είναι συνήθως κυλινδρική, και φυσικά το βαρίδι, που κρέμεται στην άκρη της ράβδου.
Ελατήριο
Ελαστικό ατσάλινο επίμηκες αντικείμενο το οποίο ανακτά την αρχική του μορφή (βλ. Balance-spring) ύστερα από κάμψη ή συμπίεση.
Ελατήριο <<λαιμός κύκνου>>
Σύστημα το οποίο απαντά μόνο σε ιδιαίτερα ακριβά μοντέλα. Αναφέρεται σε μηχανισμούς που είναι εφοδιασμένοι με ένα ρυθμιστή, ο οποίος αποτελείται από ένα ελατήριο-με σχήμα που εξηγεί το όνομα του-και από μία βίδα απαραίτητη στο μηχανισμό ρύθμισης. Η εμφάνιση του εν λόγω ελατηρίου είναι τόσο εντυπωσιακή, ώστε ολόκληρο το σύστημα είναι γνωστό ώς <<λαιμός του κύκνου>>.
Ελατήριο του τυμπάνου
Στην γλώσσα των ωρολογοποιών είναι γνωστό ως <<τρίχα>>. Μικρό ελικοειδές ελατήριο που συνδέεται στη μία άκρη του με το τύμπανο (balancier) και στην άλλη με τη γέφυρα του balancier. Τα μηχανικά αυτά μέρη αποτελούν το μηχανισμό ρύθμισης του ρολογιού, η ακρίβεια του οποίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την ποιότητα του εν λόγω ελατηρίου.
Ένδειξη
Το καντράν και οι δείκτες αποτελούν τις ενδείξεις ενός ρολογιού.
Ένδειξη χρόνου
Ένδειξη του χρόνου ή άλλης πληροφορίας είτε μέσω δεικτών που κινούνται πάνω σε ένα καντράν (αναλογικό) είτε μέσω αριθμών που εμφανίζονται σε ένα ή περισσότερα παράθυρα (digital display). Αυτοί οι αριθμοί μπορεί να συνδυάζονται με γράμματα του αλφαβήτου ή άλλες ενδείξεις, π.χ. 12.05=12 ώρες και 5 λεπτά, MO 12.3 = Δευτέρα (Monday) 12 Μαρτίου.
εντρικός δευτερολεπτοδείκτης
Γνωστός και ως sweep seconds ή grande seconde. Ο μεγάλος δευτερολεπτοδείκτης που βρίσκεται στο κέντρο του καντράν.
Επαργυρώνω
Επικάλυψη μιας μεταλλικής επιφάνειας ή εξαρτήματος με λεπτή επίστρωση από ασήμι. Εξαιρετικά διαδεδομένη τεχνική στα καντράν των ρολογιών.
Επιμετάλλωση
Διαδικασία κατά την οποία ένα μέταλλο (συνήθως ατσάλι ή μπρούτζος) γαλβανίζεται ή καλύπτεται με μία λεπτή επίστρωση χρυσού ή άλλου πολύτιμου μετάλλου (ασήμι, χρώμιο, ρόδιο ή παλλάδιο).
Επιχρυσώνω
Επικάλυψη ενός μετάλλου με λεπτό φύλλο χρυσού συνήθως με τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης. Οι μηχανισμοί των ρολογιών διαθέτουν κατά βάση επίχρυσες γέφυρες και πλάκες.
Ετήσιο Ημερολόγιο
Ρολόι που δείχνει την ημέρα, την ημερομηνία και τις ώρες του 24ώρου και προσαρμόζεται αυτόματα ανάλογα με τις ημέρες κάθε μήνα (28,30 ή 31). Το calendar χρειάζεται ρύθμιση μόνο μια φορά το χρόνο , την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου , αφού δεν υπολογίζει τα δίσεκτα έτη.
Ημερομηνία
Τακτικός αριθμός που αναφέρεται στην εκάστοτε ημέρα κάθε μήνα. Date watch : ρολόι με ένδειξη της ημερομηνίας, του μήνα, πιθανόν και του έτους καθώς και των φάσεων της σελήνης. Ονομάζεται και <> ή <>. Perpetual calendar ή quantième perpétuel: Ρολόι που εκτός από την πλήρη ημερομηνία έχει και την ένδειξη των δίσεκτων ετών. Ο μηχανισμός του διορθώνει αυτόματα τις ημερομηνίες σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο και <<γνωρίζει>> ποιοι μήνες έχουν 28,29,30 ή 31 ημέρες.
Καντράν
Η πλάκα από μέταλλο ή άλλα υλικά, η οποία φέρει διάφορες ενδείξεις που δηλώνουν στα κανονικά ρολόγια τις ώρες, τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα. Τα καντράν ποικίλουν σε σχήμα, διακόσμηση, υλικό κατασκευής κ.λπ. Οι ενδείξεις δίνονται είτε με αριθμούς είτε με διαχωριστικές – συχνά ανάγλυφες – γραμμές είτε με διάφορα σύμβολα. Πολλές φορές το καντράν είναι διακοσμημένο με σχέδια ή με πολύτιμους λίθους.
Καράτι
Μονάδα μέτρησης της καθαρότητας του χρυσού.
Καρέ
Γαλλικός όρος που έχει επικρατήσει στην ωρολογοποιία αναφορικά με τα ρολόγια που έχουν τετράγωνες κάσες. Ένα carré μπορεί να έχει αιχμηρές πλευρές και γωνίες, αλλά υπάρχουν και κάσες carre με εξωτερικά καμπυλωτές πλευρές (galbé) ή ακόμα τετραγωνισμένες κάσες με στρογγυλεμένες γωνίες (cambree).
Κάσα
Το μεταλλικό κέλυφος που προστατεύει το μηχανισμό του ρολογιού από τη σκόνη, την υγρασία και τα χτυπήματα. Δίνει στο ρολόι την εντυπωσιακή του εμφάνιση, σύμφωνα με τις επιταγές της μόδας και τις αισθητικές απαιτήσεις του αγοραστικού κοινού. Κατά βάση η κάσα είναι από ανοξείδωτο ατσάλι ή από πολύτιμα μέταλλα (χρυσός, πλατίνα). Συνήθως αποτελείται από τρία μέρη, το μεσαίο, το πίσω και τη Lunette (δακτύλιος που συγκρατεί το κρύσταλλο), ενώ μερικές φορές η lunette απουσιάζει. Μεταξύ αυτών των δύο ή τριών μερών παρεμβάλλονται πάντα στεγανοποιητικά υλικά, τα οποία προστατεύουν τα μηχανικά μέρη από την υγρασία και τη σκόνη.
Κασετίνα
Μικρή θήκη, συνήθως από ξύλο ή δέρμα, επενδυμένη με βελούδο, μέσα στην οποία τοποθετείται ένα ρολόι προς πώληση.
Καστάνια ή άγκυρα
Τμήμα του μηχανισμού διαφυγής ενός ρολογιού από ατσάλι ή ορείχαλκο που θυμίζει στο σχήμα άγκυρα πλαισίου. Οι καστάνιες ενός ρολογιού(βλ. Εικόνα) αποτελούνται από δύο μέρη, την ίδια την καστάνια και την φουρκέτα.
Κεντρικό ελατήριο
Το βασικό ελατήριο κίνησης ενός ρολογιού που περιέχεται μέσα στο βαρέλι.
Κεραμικός
Ο όρος είναι σαφώς ελληνικός και αφορά σε υλικά υψηλής τεχνολογίας που έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία. Ύστερα από τις εφαρμογές τους στην ιατρική και στη Formula 1 τα hi-tech ceramics είναι ευρέως διαδεδομένα στην διαστημική τεχνολογία. Εκτός από την τεράστια αντοχή τους στις υψηλές θερμοκρασίες είναι εξαιρετικά σκληρά, δεν χαράζουν, δε διαβρώνουν και δεν είναι τοξικά για τον άνθρωπο. Στην ωρολογοποιία αναφερόμαστε κυρίως σε δύο οξείδια (πολυκρυσταλλικά), τα ΑΙ203 και Zr03. Αυτά χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κασών και διακοσμητικών στοιχείων , το συνθετικό ζαφείρι (μονοκρυσταλλικό AI203) για κρύσταλλα και τα ρουμπίνια (ΑΙ203 +Cr203) ως λίθοι μείωσης της τριβής στους μηχανισμούς των ρολογιών.
Κέρας(μπράτσο της κάσας)
Κερατοειδής εξάρτημα της κάσας ενός ρολογιού πάνω στο οποίο προσαρμόζεται το μπρασελέ.
Κλίμακες
Tις συναντάμε συνήθως στους χρονογράφους. Είναι τυπωμένες στο καντράν και χρησιμεύουν για ιδιαίτερες μετρήσεις. Αυτές που χρησιμοποιούνται ευρέως είναι: η ταχυμετρική κλίμακα, που μετρά τη μέση ταχύτητα, η κλίμακα παραγωγής, που οπτικά προσιδιάζει στην ταχυμετρική αλλά μετρά την ωριαία παραγωγή εργασίας <<με το κομμάτι>>, η τηλεμετρική κλίμακα, που στηρίζεται στην ταχεία διάδοση του φωτός και του ήχου, και η σφυγμομετρική ή ιατρική κλίμακα, η οποία μετρώντας για μικρό χρονικό διάστημα τις αναπνοές ή τους παλμούς της καρδιάς δίνει την αντιστοιχία τους ανά λεπτό(βλ. Chronograph).
Κλουβί του Tourbillon
Το περιστρεφόμενο κλουβί ενός tourbillon , το οποίο στηρίζει το τύμπανο (balance) και το μηχανισμό διαφυγής (escapement). Αυτό το εξάρτημα του ρολογιού είναι καθοριστικής σημασίας για την τέλεια ισορροπία και σταθερότητα του όλου συστήματος, παρά το μικρό του βάρος. Καθώς τα σημερινά κλουβιά των tourbillon κάνουν μια περιστροφή το λεπτό, εξαλείφονται ουσιαστικά λάθη/αποκλίσεις στην κάθετη θέση του. Εξαιτίας της διαδεδομένης χρήσης των διάφανων καντράν, το κλουβί του tourbillon αποτελεί πλέον σημαντικό διακοσμητικό στοιχείο, που βελτιώνει αισθητικά την εμφάνιση ενός ρολογιού.
Κορώνα
Κουμπί που βρίσκεται εξωτερικά της κάσας, συνήθως στην θέση 3, και χρησιμεύει για να κουρδίζει το κεντρικό ελατήριο. Χρησιμοποιείται ακόμη για την ρύθμιση της ώρας και για την διόρθωση της ένδειξης της ημερομηνίας. Στα ρολόγια που χρησιμοποιούνται για καταδύσεις ή σκληρά σπορ η κορόνα μπορεί να είναι βιδωτή , εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη στεγανότητα.
Κουμπί
Το ειδικό κουμπί που βρίσκεται πάνω στην κάσα ενός ρολογιού και ελέγχει συγκεκριμένες λειτουργίες. Όταν πιεστεί, ενεργοποιεί ένα μηχανισμό, π.χ. Χρονόμετρο. Τα push-pieces ή push buttons τα βρίσκουμε κυρίως στους χρονογράφους, στα ρολόγια-ξυπνητήρια κ.λπ.
Κούρδισμα
Λειτουργία που αφορά στην περιέλιξη του κεντρικού ελατηρίου ενός ρολογιού. Αυτό γίνεται είτε με το χέρι (μέσω της κορόνας) είτε αυτόματα (μέσω ενός άξονα: ρότορας), ο οποίος ταλαντεύεται εξαιτίας των κινήσεων του χεριού του κατόχου του ρολογιού.
Κρύσταλλο
Λεπτή διαφανής πλάκα που προστατεύει το καντράν των ρολογιών κάθε τύπου. Υπάρχουν τριών ειδών κρύσταλλα για ρολόγια. Το ακρυλικό κρύσταλλο είναι ένα φθηνό συνθετικό υλικό που μπορεί να λειανθεί αν έχει χαραχθεί ελαφρά. Είναι πιο ευπαθές από τα άλλα κρύσταλλα αλλά έχει ένα θετικό: σε κάποιο δυνατό χτύπημα δεν σπάει, αλλά λυγίζει. Το ορυκτό κρύσταλλο είναι ουσιαστικά ένας τύπος γυαλιού, το οποίο ψήνεται για να αποκτήσει μεγαλύτερη σκληρότητα και αντιχαρακτική προστασία. Είναι πιο ανθεκτικό από το ακρυλικό κρύσταλλο, αλλά όταν χαράζει, πολύ δύσκολα θα λειανθεί. Το κρύσταλλο από ζαφείρι (συνθετικό ζαφείρι) είναι το πιο ακριβό και ανθεκτικό υλικό, αφού είναι περίπου τρεις φορές σκληρότερο από το ορυκτό και 20 φορές σκληρότερο από το ακρυλικό κρύσταλλο. Αποτελεί την πρώτη επιλογή των μεγάλων οίκων. Μοναδικό του μειονέκτημα, αν το κρύσταλλο εξέχει περιμετρικά της κάσας, είναι ότι μπορεί να χτυπηθεί και να σπάσει (βλ. και scratchproof sapphire crystal).
Λιθοκολλώ
Η τοποθέτηση ενός λίθου σε μια οπή και η στερέωση του με τη βοήθεια ενός λεπτού μεταλλικού δακτυλίου, ώστε να μη φεύγει από τη θέση του.
Μεγάλη πολυπλοκότητα
Έτσι ονομάζουμε τα ρολόγια που περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό complications. Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνια κομμάτια, αφού παράγονται σε πολύ περιορισμένο αριθμό. Γι’ αυτό υπάρχουν λίστες προτεραιότητας για τους συλλέκτες και η τιμή τους είναι αστρονομική.
Μεσαίο μέρος της κάσας
Το μεσαίο τμήμα της κάσας παρεμβάλλεται ανάμεσα στο κρύσταλλο και το πίσω μέρος της κάσας και ουσιαστικά στηρίζει το βασικό μηχανισμό του ρολογιού. Από αυτό περνά ο άξονας που συνδέει την κορόνα με το μηχανισμό και πάνω του είναι προσαρμοσμένα τα poussoirs των χρονογράφων καθώς και οι ράβδοι που συγκρατούν το μπρασελέ.
Μηχανικό ρολόι
Το παραδοσιακό μηχανικό ρολόι αποτελείται από περίπου 130 εξαρτήματα συναρμολογημένα σε τρία βασικά μέρη: την πηγή ενέργειας, το στοιχείο ρύθμισης και το καντράν. Ο αριθμός εξαρτημάτων αυξάνεται θεαματικά όταν το ρολόι είναι εξαιρετικής πολυπλοκότητας, έχει δηλαδή complications, όπως ημερομηνία, φάσεις της σελήνης, λειτουργία fly-back κ.α. Το Ébauche (με περίπου 60 εξαρτήματα) εφοδιασμένο με το σύστημα ρύθμισης και κάποια ακόμα μέρη αποτελεί το μηχανισμό του ρολογιού, ο οποίος καθιστά δυνατή τη διατήρηση μιας σταθερής τάσης του ελατηρίου εφόσον έχει κουρδιστεί είτε με το χέρι είτε με αυτόματα (χάρη στις κινήσεις του καρπού) και ρυθμίζει την ένδειξη της ώρας με τη βοήθεια των δεικτών (ωροδείκτης, λεπτοδείκτης, δευτερολεπτοδείκτης). Ένα ρολόι θεωρείται τελειωμένο μόνο όταν στο μηχανισμό έχει προσαρμοστεί το καντράν, οι δείκτες και η κάσα.
Μηχανισμός
Το σύνολο των εξαρτημάτων και των μηχανισμών ενός ρολογιού: ο μηχανισμός κουρδίσματος και ρύθμισης του χρόνου, το κεντρικό ελατήριο, το σύστημα οδοντωτών τροχών, το échappement, το στοιχείο ρύθμισης. <<Ανατομικά>>, ο μηχανισμός αποτελείται από το ébauche, το στοιχείο ρύθμισης και τα υπόλοιπα εξαρτήματα.
Μηχανισμός διαφυγής
Ένα σύνολο εξαρτημάτων (τροχός διαφυγής, μοχλός, κύλινδρος), το οποίο υπάρχει στα μηχανικά ρολόγια. Σκοπός του είναι να μετατρέπει την περιστροφική κίνηση του συστήματος οδοντωτών τροχών σε παλινδρομική κίνηση (ταλάντωση) και να διατηρεί τις ταλαντώσεις του balancier.
Μηχανισμός μέτρησης
Ομάδα οδοντωτών τροχών η οποία βρίσκεται κάτω από το καντράν και χρησιμεύει για να μεταφέρει την περιστροφική κίνηση του πινιόν των λεπτών στον ωροδείκτη.
Μίκρον
Μονάδα μήκους που αντιστοιχεί με ένα χιλιοστό του χιλιοστού ή ένα εκατομμυριοστό του μέτρου. Συμβολίζεται με το γράμμα m. Στην ωρολογοποιία οι αντοχές συχνά μετριούνται με αυτήν τη μονάδα.
Μπαρέτα
Λεπτή μεταλλική ράβδος στα ρολόγια χειρός , η οποία εφαρμόζει ανάμεσα στις ειδικές προεξοχές της κάσας και συγκρατεί το λουράκι η το μπρασελέ.
Μπαταρία
Ο συσσωρευτής, ο οποίος προμηθεύει το ρολόι quartz με την αναγκαία για την λειτουργία του ηλεκτρική ενέργεια . Υπό κανονικές συνθήκες μια μπαταρία διαρκεί 2-3 χρόνια, αλλά σε ορισμένα ρολόγια με πολλαπλές λειτουργίες (multifunctional), όπως οι χρονογράφοι , η μπαταρία έχει διάρκεια ζωής περίπου 1 χρόνο. Στα αδιάβροχα ρολόγια είναι αναγκαίο να ανανεώνεται η στεγανοποίηση του πίσω μέρους της κάσας.
Μπρασελέ
Μπρασελέ ή λουράκι που συγκρατεί το ρολόι στον καρπό του χεριού. Τα μπρασελέ κατασκευάζονται από ανοξείδωτο ατσάλι , χρυσό σε διάφορα χρώματα ή ασημί, ενώ τα λουράκια από διάφορες ποιότητες και χρώματα δέρματος , καουτσούκ ή πλαστικού.
Ναυτικό χρονόμετρο
Μηχανικό ή ηλεκτρονικό χρονόμετρο υψηλής ακρίβειας που περικλείεται από ένα κουτί (από εκεί προήλθε και ο όρος chronometer). Χρησιμεύει για τον προσδιορισμό του γεωγραφικού μήκους πάνω σε ένα πλοίο. Το μηχανικό ναυτικό χρονόμετρο είναι στερεωμένο σε ειδικές Βάσεις, που τα διατηρούν ακριβή. Το πρώτο ναυτικό χρονόμετρο με ελατήριο και τύμπανο (balancier) εφεύρε ένας αυτοδίδακτος ωρολογοποιός ο George Harrison το 1761.
Ξυπνητήρι
Ρολόι τσέπης, χειρός ή επιτραπέζιο με ενσωματωμένο μηχανισμό ηχητικής σήμανσης της ώρας , ο οποίος τίθεται σε λειτουργία αυτόματα την ώρα που έχει ρυθμιστεί.
Ο μέσος χρόνος Γρίνουιτς
Συντομογραφία του Greenwich Mean Time. Μερικά μοντέλα ρολογιών έχουν τη δυνατότητα να δείχνουν την ώρα σε δύο διαφορετικές χρονικές ζώνες. Διαθέτουν και ένα δεύτερο δείκτη, ο οποίος δηλώνει την ώρα Γκρίνουιτς ή Zulu time. Αυτά τα ρολόγια χρησιμοποιούνται από τους πιλότους σε όλο τον κόσμο.
Οθόνη υγρού κρυστάλλου
Ένδειξη του χρόνου ηλεκτρονικά μέσω αριθμών που εμφανίζονται σε ένα ή περισσότερα παράθυρα. Η ένδειξη εμφανίζεται σε ένα υγρό που βρίσκεται εγκλωβισμένο ανάμεσα σε δύο διαφανείς πλάκες.
Ομοαξονικός
Ρολόι στο οποίο η κίνηση του ωροδείκτη και του λεπτοδείκτη γίνεται σε ένα κοινό άξονα.
Ορείχαλκος
Μέταλλο που είναι γνωστό ως μπρούτζος. Πρόκειται για κράμα χαλκού και ψευδάργυρου με περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο 30-40%. Οι πλάκες, οι γέφυρές και οι τροχοί ενός ρολογιού κατασκευάζονται από ορείχαλκο.
Παλέτα ή ρουμπίνι της άγκυρας
Μικρό κομμάτι λίθου (ρουμπίνι, ζαφείρι ή γρανάτης) σε σχήμα παραλληλεπίπεδο, ενσωματωμένο σε καθέναν από τους δύο βραχίονες της καστάνιας (στα ρολόγια με μηχανισμό διαφυγής με καστάνια).
Παλμόμετρο ή σφυγμόμετρο
Ειδικός τύπος χρονογράφου. Η παλμομετρική κλίμακα δείχνει με μια ματιά τον αριθμό των σφυγμών ενός ανθρώπου ανά λεπτό. Ο παρατηρητής ενεργοποιεί το χρονογράφο μόλις αρχίσει να μετρά τους παλμούς και σταματά στον 30ό, 20ό ή 15ό παλμό, ανάλογα με τη διαβάθμιση που υπάρχει στο καντράν του ρολογιού.
Παράθυρο
Το καντράν κάποιων ρολογιών έχει μικρές θυρίδες (quichets), μέσα στις οποίες εμφανίζονται διάφορες ενδείξεις (ημερομηνία, ώρα κ.λπ.).
Περιορισμένη έκδοση
Μοντέλο ρολογιού που έχει κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό. Κάθε ρολόι φέρει αύξοντα αριθμό, ενώ τα καλούπια καταστρέφονται αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η παραγωγή της συγκεκριμένης παρτίδας.
Πιεζοηλεκτρικός
Όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει υλικά τα οποία πολώνονται ηλεκτρικά όταν υπόκεινται σε κάποια εξωτερική μορφή πίεσης (έλξη ή συμπίεση).
Πινιόν
Οδοντωτό εξάρτημα, το οποίο συναντάται σε κάθε τύπο ρολογιού. Συνδυάζεται με έναν τροχό και έναν άξονα και δημιουργεί ένα γρανάζι που μεταφέρει την κίνηση σε έναν τροχό. Το πινιόν έχει λιγότερα δόντια από έναν τροχό (6-14 δόντια), τα οποία είναι εξαιρετικά γυαλισμένα μειώνοντας την τριβή στο ελάχιστο.
Πίσω καπάκι
Το καπάκι στο πίσω μέρος της κάσας ενός ρολογιού, το οποίο μπορεί να αφαιρεθεί από τον ειδικό είτε για να επισκευάσει το μηχανισμό είτε για να αντικαταστήσει την μπαταρία.
Πίσω Μέρος της Κάσας
Πρόκειται για το πίσω μέρος της κάσας του ρολογιού , από το οποίο μπορεί κανείς να ελέγξει ή και να βγάλει το μηχανισμό του. Είναι τοποθετημένο σταθερά πάνω στο μεσαίο τμήμα της κάσας με τέσσερις ή οχτώ βίδες είτε βιδωμένο πάνω στο σώμα της κάσας. Μεταξύ του πίσω μέρους της κάσας και του μεσαίου μέρους υπάρχει πάντα μια φλάντζα στεγανότητας , που εμποδίζει την είσοδο νερού ή σκόνης. Συνήθως είναι κατασκευασμένο από το ίδιο υλικό με την κάσα του ρολογιού , χωρίς όμως κάτι τέτοιο να είναι απόλυτο. Σε πολλά ρολόγια, συνήθως μηχανικά ή αυτόματα με πολλές complications , το πίσω μέρος της κάσας είναι από κρύσταλλο ζαφειριού , ώστε να είναι ορατός ο μηχανισμός.
Πλαίσιο ή κεντρική πλατίνα
Η βασική πλάκα στην οποία στερεώνονται όλα τα εξαρτήματα του μηχανισμού ενός ρολογιού. Αποτελεί τμήμα του <<Ébauche>>.
Πλάκα ή πλατίνα <<ρόδων>>
Η πλάκα πάνω στην οποία είναι στερεωμένες οι γέφυρες καθώς και διάφορα μέρη του μηχανισμού ενός ρολογιού.
Πλατίνα
Η πλατίνα είναι από τα σκληρότερα, βαρύτερα και πιο σπάνια πολύτιμα μέταλλα, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται ευρέως για την κατασκευή ρολογιών και κοσμημάτων με πολύτιμους λίθους. Είναι υποαλλεργική και δεν μαυρίζει. Στην χρυσοχοΐα και την ωρολογοποιία έχει καθαρότητα τουλάχιστον 85-95%. Πολλά ρολόγια από πλατίνα παράγονται σε περιορισμένη έκδοση, λόγω της υψηλής τιμής και σπανιότητας του μετάλλου.
Πλέξιγκλας
Συνθετική ρητίνη, η οποία χρησιμοποιείται για την κατασκευή κρυστάλλων ρολογιών.
Ράβδος του Μπρασελέ
Ειδικό εξάρτημα που προσαρμόζεται στην κάσα ενός ρολογιού χειρός και συγκρατεί το μπρασελέ.
Ρόδα του μπαριλιέ
Οδοντωτός χαλύβδινος τροχός. Στους μηχανισμούς με ηχητική σήμανση ο τροχός της ώρας (hour ratchet ή hour rock) είναι ένα οδοντωτό εξάρτημα που ανασηκώνει τους μοχλούς ανύψωσης του σφυριού εξασφαλίζοντας την ηχητική σήμανση των ωρών. Ratchet wheel ή Winding wheel: ο οδοντωτός τροχός που είναι στερεωμένος πάνω στον άξονα του βαρελιού. Ένας αναστολέας (βλ. click) δεν του επιτρέπει να γυρίσει αντίστροφα και να ξεκουρδιστεί το ρολόι.
Ρολόι (ως αξεσουάρ ένδυσης)
Φορητό όργανο μέτρησης του χρόνου. Το βασικό χαρακτηριστικό του είναι ότι φοριέται από τον άνθρωπο και αποτελεί αναπόσπαστο αξεσουάρ της ένδυσης του. Ένα ρολόι αποτελείται από τρία βασικά μέρη: το μηχανισμό με όλα τα όργανα λειτουργίας και μέτρησης του χρόνου(βλ. Movement), την κάσα που προστατεύει το μηχανισμό (βλ. watch-case) και το καντράν (βλ. dial) με τους δείκτες (βλ. hand) που δείχνουν την ώρα. Ανάλογα με τον τρόπο που φοριέται ένα ρολόι, είναι γνωστό ως ρολόι τσέπης (pocket-watch-montre de poche), ρολόι χειρός (wristlet-watch ή wristwatch- montre bracelet), ρολόι κόσμημα (jewel-watch – montre bijou).
Ρολόι Quartz
Ρολόι με μηχανισμό μέτρησης του χρόνου που ελέγχεται από έναν κρύσταλλο Quartz, ο οποίος πάλλεται με συγκεκριμένη συχνότητα σε ένα ταλαντευόμενο ηλεκτρικό κύκλωμα. Η ιδιαιτερότητα του Quartz ρολογιού είναι ότι παρέχει μεγαλύτερη ακρίβεια στη μέτρηση του χρόνου από ότι τα balancier ενός μηχανικού ρολογιού. Τα περισσότερα ρολόγια πωλούνται σε συχνότητα 32kHz.
Ρολόι επιτραπέζιο ή επιτοίχιο
Όργανο μέτρησης του χρόνου. Τα πρώτα ρολόγια ήταν οι κλεψύδρες, οι γνώμονες, τα ηλιακά και τα υδραυλικά. Τα μηχανικά ρολόγια εμφανίστηκαν το 14ο αιώνα.
Ρολόι Καταδύσεων
Ρολόι υδατοστεγές το οποίο αντέχει στα μεγάλα βάθη που απαιτούν οι καταδυτικές δραστηριότητες. Για να κερδίσει ένα μοντέλο αυτό τον τίτλο, δεν αρκεί να είναι απλώς αδιάβροχο, πρέπει να πληροί και τις προϋποθέσεις που τίθενται από τα ελβετικά τεστ. Έτσι ελέγχονται η στεγανότητα, η σταθερότητα στη μέτρηση του χρόνου, η χρηστικότητα και ευκρίνεια του καντράν. Τα ρολόγια πρέπει να διαθέτουν βιδωτή κορόνα και poussoirs. Βιδωτό οπίσθιο μέρος της κάσας, αντικραδασμική κορόνα και καντράν μεγάλης ευκρίνειας με φωσφορίζουσες ενδείξεις, που να διαβάζονται κάτω από οποιοδήποτε συνθήκες φωτισμού, από απόσταση 20 cm.
Ρολόι με ηχητική σήμανση
Ρολόι που αναγγέλλει με ηχητικό σήμα τις ώρες μέσω ενός μηχανισμού που ενεργοποιείται με ένα κουμπί, συρόμενο διακόπτη ή πλήκτρο. Υπάρχουν διάφορα είδη ρολογιών με répétition. Quarter repeater (répétition à quartz): οι ώρες αναγγέλλονται με ένα βαθύ ήχο, ενώ το τέταρτο της ώρας με ένα <<ντινγκ ντονγκ>>. Five-minute repeater (répétition à cinq minutes): αναγγέλλει ηχητικά τις ώρες, τα τέταρτα και τα πεντάλεπτα. Minute repeater (répétition minutes): αναγγέλλει ηχητικά τις ώρες, τα τέταρτα και τα λεπτά. Grand strike (Grande sonnerie): αναγγέλλει ηχητικά τις ώρες και τα τέταρτα αυτόματα και επαναλαμβάνει με το πάτημα ενός κουμπιού. Chiming repeater (répétition à carillon): τα τέταρτα της ώρας αναγγέλλονται με τρεις ή τέσσερις ήχους διαφορετικής έντασης.
Ρολόι με πολλαπλές λειτουργίες
Ρολόι με πολλαπλές λειτουργίες, όπως ο χρονογράφος.
Ρολόι Μορμπιέ
Επιδαπέδιο ρολόι με μακρύ εκκρεμές, το οποίο συνήθως μετρά ανά δευτερόλεπτα. Πήρε την ονομασία του από την περιοχή που κατασκευάζεται, το Morbier στη οροσειρά Γιούρα της Γαλλίας. Είναι επίσης γνωστό και ως Comptois ή Compté.
Ρολόι παγκόσμιας ώρας
Ρολόι που εκτός από την κλασική ένδειξη ώρας έχει ένδειξη της ώρας μέχρι και σε 24 χρονικές ζώνες από όλο τον κόσμο. Οι ζώνες αντιπροσωπεύονται από το όνομα της πόλης που είναι χαραγμένο ή εγγεγραμμένο σε μια περιστρεφόμενη στεφάνη περιμετρικά του καντράν. Ο χρήστης μπορεί πολύ εύκολα να διαβάσει την ώρα σε μια ζώνη, αφού ο κεντρικός δείκτης της ώρας δείχνει σε συγκεκριμένο σημείο της εικοσιτετράωρης κλίμακας. Τα λεπτά διαβάζονται κανονικά.
Ρολόι τσέπης
Ρολόι τσέπης που η κάσα του έχει προστατευτικό καπάκι τόσο πίσω όσο και μπροστά.
Ρολόι – Ημερολόγιο
Ρολόι με την ένδειξη της ημερομηνίας του μήνα, πιθανόν και του έτους καθώς και των φάσεων της σελήνης. Ονομάζεται και <> ή απλώς <>. Η αποτύπωση του ημερολογίου σε ένα μηχανικό ρολόι ήταν και παραμένει ένα από τα πιο σύνθετα προβλήματα της ωρολογοποιίας. Συνήθως η ημερομηνία και ο μήνας εμφανίζονται σε δύο συμμετρικά παράθυρα στο καντράν, ενώ οι φάσεις της σελήνης εμφανίζονται σε ένα ημικυκλικό παράθυρο. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ενδείξεις αυτές παρουσιάζονται σε μικρά βοηθητικά καντράν με δικούς του δείκτες. Στα ρολόγια με ένδειξη ημερομηνίας απαιτούνται πέντε ρυθμίσεις το χρόνο (1η Μαρτίου,1η Μαίου,1η Ιουλίου,1η Οκτωβρίου και 1η Δεκεμβρίου) αμέσως μετά τους μήνες με 30 ημέρες. Αν ο μηχανισμός του ρολογιού διαθέτει την complilation <<ετήσιο ημερολόγιο>> (annual calendar), τότε απαιτείται μόνο μια ρύθμιση το χρόνο (1η Μαρτίου), καθώς <<αναγνωρίζονται>>, οι μήνες με 30 ή 31 ημέρες. Στο διηνεκές ημερολόγιο (perpetual calendar) δεν απαιτείται ποτέ καμιά απολύτως ρύθμιση αφού χάρη σε μια ειδική διάταξη με ρόδα που κάνει μια πλήρη περιστροφή κάθε τέσσερα χρόνια , ο μηχανισμός ρυθμίζεται αυτόματα και <<αναγνωρίζει>> τα δίσεκτα έτη.
Ρότορας
Ημικυκλικός δίσκος μετάλλου, ο οποίος περιστρέφεται μέσα στην κάσα ενός αυτόματου μηχανισμού χάρη στην ενέργεια που παράγεται από τις κινήσεις του χεριού. Λόγω του βάρους του, επανέρχεται στην κάθετη θέση του. Χάρη σε ένα ειδικά σχεδιασμένο μηχανισμό, οι περιστροφές του ρότορα περιελίσσουν ακατάπαυστα το κεντρικό ελατήριο του ρολογιού.
Ρουμπίνι
Λίθος που βοηθά στη μείωση της τριβής. Στην καθομιλουμένη των ωρολογοποιών ονομάζεται <<ρουμπίνι>>. Στους μηχανισμούς των ρολογιών το jewels είναι συνήθως από συνθετικό υλικό, ενώ στα ρολόγια χειρός πολυτελείας χρησιμοποιούνται πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι(ρουμπίνι, ζαφείρι κ.α.). Η ύπαρξη τέτοιων λίθων δεν προσθέτει αγοραστική αξία σε ένα ρολόι. Επίσης, καλό είναι να γνωρίζει κανείς ότι περισσότεροι λίθοι δεν κάνουν απαραίτητα ένα ρολόι καλύτερο.
Ρουμπίνι
Πολύ σκληρός φυσικός πολύτιμος λίθος σε έντονο κόκκινο χρώμα. Η χημική του σύσταση είναι κόκκινο κρυσταλλικό οξείδιο του αλουμίνιού(κορούνδιο). Το ρουμπίνι είναι ο πλέον κατάλληλος λίθος για τη μείωση της τριβής σε διάφορα κινητά μέρη του μηχανισμού καθώς και στα όργανα του συστήματος διαφυγής(escapement) ενός ρολογιού. Στην ωρολογοποιία χρησιμοποιείται ευρέως το συνθετικό ρουμπίνι.
Ρύθμιση
Στην ωρολογοποιία πριν ρυθμιστεί η ώρα ένα ρολόι υποβάλλεται στις ακόλουθες διαδικασίες: α. Εφαρμογή του ελατηρίου στον κρίκο του, κεντράρισμα και ευθυγράμμιση, β. Ευθυγράμμιση και ζυγοστάθμιση του τυμπάνου(<<μπαλάνς>>), γ. Καθορισμός του σημείου ρύθμισης, δ. Σχηματισμός μιας τελικής περιέλιξης του ελατηρίου εφόσον είναι απαραίτητη, ε. Εφαρμογή του ελατηρίου του balancier στον άξονα στερέωσης. Η ρύθμιση της ώρας απαιτεί παρατήρηση και διόρθωση του ρυθμού σε διάφορες θέσεις και συνθήκες θερμοκρασίας. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ρύθμισης της ώρας ενός ρολογιού ανάλογα με το βαθμό ακριβείας που απαιτείται: η απλή, η ρύθμιση με διάφορες θέσεις, η ρύθμιση σε διάφορες θερμοκρασίες, η ακριβείας. Η υψηλής ακριβείας ρύθμιση ανταποκρίνεται στις ποιοτικές προδιαγραφές που έχει θέσει, π.χ. ένα ινστιτούτο ή ένα αστεροσκοπείο. Η δοκιμή είναι παρόμοια με εκείνες που θέτουν τα ινστιτούτα δοκιμής ρολογιών με τη διαφορά ότι εδώ τα όρια είναι πιο στενά και οι δοκιμές έχουν μεγαλύτερη διάρκεια.
Ρυθμιστής
Εξάρτημα που χρησιμοποιείται για λεπτές διορθωτικές ρυθμίσεις μέτρησης της καθημερινής ροής χρόνου. Η όλη διαδικασία εφαρμόζεται στην ταλάντωση του εκκρεμούς, η οποία επιταχύνεται ή επιβραδύνεται μικραίνοντας ή μεγαλώνοντας το μήκος του εκκρεμούς. Στην απλούστερη μορφή του ο ρυθμιστής αποτελείται από ένα έλασμα που πιέζει την απόληξη του ρυθμιστή πάνω σε μία βίδα. Η βίδα προσαρμόζεται στο επιθυμούμενο μήκος εισχώρησης και στηρίζει εκεί το ρυθμιστή.
Σήμαντρο ή γκονγκ
Στα επιτραπέζια ρολόγια και στα ξυπνητήρια ένα μικρό πλακέ σήμαντρο από κράμα χάλυβα, το οποίο βρίσκεται συνήθως περιφερειακά του μηχανισμού και τα χτυπούν σφυράκια αναγγέλλοντας ηχητικά την ώρα. Το μέγεθος και το πάχος του σήμαντρου καθορίζουν τον τόνο και τη μουσική νότα που ακούγεται. Στα ρολόγια που διαθέτουν minute-repeaters (βλ. minute-repeaters) υπάρχουν συχνά δύο γκονγκ και τα σφυράκια χτυπούν μία νότα για την ώρα, δύο νότες για τα τέταρτα και την άλλη νότα για τα λεπτά. Σε πολύ πιο πολύπλοκα μοντέλα μπορεί να υπάρχουν ως και τέσσερα γκονγκ, τα οποία παράγουν διαφορετικές νότες και μπορεί να παίζουν και απλές μελωδίες, όπως η μελωδία του Μπιγκ Μπεν.
Στεφάνη
Ο όρος αναφέρεται γενικά στο πάνω μέρος της κάσας. Ειδικότερα στο δακτύλιο που υπάρχει περιμετρικά του κρυστάλλου και συγκρατεί. Στα ρολόγια – κοσμήματα η στεφάνη είναι συνήθως διακοσμημένη με διαμάντια ή άλλους πολύτιμους λίθους. Στα sport ρολόγια πολλές φορές έχει χαραγμένα διάφορα σύμβολα ή νούμερα (π.χ ταχυμετρική κλίμακα κ.α.) και μπορεί να περιστρέφεται σύμφωνα με τη φορά του ρολογιού αλλά και αντίστροφα.
Στοιχεία ρύθμισης
Σύνολο εξαρτημάτων που αποτελούνται από το τύμπανο(balancier) και το μηχανισμό διαφυγής(τροχός διαφυγής, μοχλός και κύλινδρος) και ρυθμίζουν την κατανομή του χρόνου μέσα στο μηχανικό μηχανισμό, εξασφαλίζοντας την κανονική λειτουργία ακριβείας. Καθώς το τύμπανο λειτουργεί σαν εκκρεμές, το ελατήριο του κάνει τη μία ταλάντωση μετά την άλλη. Αυτή η συνδυασμένη δράση καθορίζει τη συχνότητα, δηλαδή τον αριθμό των παλμών ανά ώρα, και επηρεάζει την ταχύτητα περιστροφής των διαφόρων τροχών. Για την ακρίβεια, το τύμπανο κατά την ταλάντωση, χάρη στις καστάνιες, απελευθερώνει σε κάθε παλμό ένα δόντι από τον τροχό διαφυγής(βλ. escapement). Από εκεί η κίνηση μεταδίδεται στον τέταρτο τροχό, ο οποίος κάνει μία περιστροφή το λεπτό, κατόπιν στον τρίτο και μετά στον κεντρικό τροχό (κάνει μία πλήρη περιστροφή σε μία ώρα). Τελικά, όμως, τα πάντα καθορίζονται από το σωστό χρονικό διάστημα των ταλαντώσεων του τυμπάνου.
Στρατιωτικό ρολόι
Τα στρατιωτικά είναι από τα πρώτα ρολόγια που φορέθηκαν στον καρπό του χεριού. Ήδη από τον Α’ παγκόσμιο Πόλεμο αποδείχτηκαν ένας θησαυρός που επέτρεπε στον άνθρωπο γρήγορα και χωρίς κόπο να διαβάσει των ώρα. Τα στρατιωτικά ρολόγια έχουν το δικό τους στίγμα. τα αναγνωρίζει κανείς από το μεγαλύτερο σχήμα τους, καθώς και από το μαύρο τους καντράν με τους αραβικούς χαρακτήρες στις ενδείξεις των ωρών και τους φωσφορίζοντες δείκτες. τα γνήσια στρατιωτικά ρολόγια φέρουν στο πίσω μέρος της κάσας μια ιχνογραφημένη ένδειξη με την ονομασία του συγκεκριμένου εκάστοτε στρατιωτικού σώματος, σήμερα όμως αρκετοί είναι εκείνοι που μιμούνται το στυλ militaire για λόγους μόδας.
Συναρμολόγηση
Προσαρμογή συγκεκριμένων εξαρτημάτων και συναρμολόγηση των μερών ενός ρολογιού.
Συσκευή τηλεειδοποίησης
Συσκευή που λαμβάνει μηνύματα, φοριέται στον καρπό και συχνά συμπληρώνει το ρολόι. Οι πληροφορίες μεταφέρονται με ήχους, αριθμούς ή λέξεις.
Σύστημα οδοντωτών τροχών
Το σύνολο των τροχών και γραναζιών που χάρη στην διάταξη τους θέτουν σε κίνηση το μηχανισμό ενός ρολογιού.
Σύστημα οδοντωτών τροχών
Το σύστημα οδοντωτών τροχών ενός απλού ρολογιού αποτελείται από το σύστημα κίνησης: τύμπανο, κεντρικό πινιόν, κεντρικός τροχός, τρίτος τροχός και πινιόν, τέταρτος τροχός και πινιόν, πινιόν διαφυγής- και το σύστημα μέτρησης: βασικό πινιόν, τροχός των λεπτών και πινιόν, τροχός των ωρών).
Σφραγίδα
Σφραγίδα που μπαίνει πάνω στο ρολόι, συνήθως στο μηχανισμό αποτελεί εγγύηση ποιότητας, αφού δηλώνει ότι το συγκεκριμένο μοντέλο πληροί τις προδιαγραφές κάποιων περιοχών με παράδοση στην υψηλή ωρολογοποιία, π.χ. Γενεύη (βλ. Geneva seal).
Σφραγίδα της Γενεύης
Διάκριση που απονέμεται από το Canton de Genève στους μηχανισμούς που παράγονται από ωρολογοποιίες της συγκεκριμένης περιοχής και πληρούν όλες τις προδιαγραφές της υψηλής ωρολογοποιίας όσον αφορά τη χειροποίητη κατασκευή, την παραγωγή περιορισμένης κλίμακας, την ποιότητα εργασίας, την ακρίβεια συναρμολόγησης και ρύθμισης. Η Σφραγίδα της Γενεύης χαράζεται τουλάχιστον σε μία από τις γέφυρες του μηχανισμού και φέρει το σύμβολο του Canton, δηλαδή ένα θυρεό (ασπίδα) χωρισμένο σε δύο μέρη. Στο ένα εμφανίζεται ένας αετός και στο άλλο ένα κλειδί.
Σφύρα
Ατσάλινο ή μπρούτζινο σφυράκι, το οποίο χρησιμοποιείται σε μηχανισμούς με ηχητική σήμανση ή ξυπνητήρια. Χτυπά ένα γκονγκ ή ένα καμπανάκι.
Ταλάντωση
Όταν το τύμπανο (<>) ταλαντώνεται, φτάνει σε δύο ακραίες θέσεις. Η κίνηση από τη μία θέση ως τη δεύτερη και η επιστροφή στο σημείο εκκίνησης είναι μία ταλάντωση. Ένα ρολόι κάνει συνήθως 9.000 ταλαντώσεις ή 18.000 παλμούς την ώρα.
Ταχύμετρο ή ταχυμετρική κλίμακα
Όργανο που μετρά την ταχύτητα. Στην ωρολογοποιία πρόκειται για ένα χρονογράφο με βαθμιδωτή στεφάνη, στην οποία η ανάγνωση της ταχύτητας γίνεται σε χιλιόμετρα ανά ώρα.
Τεχνική cloisonne
Πολύπλοκη τεχνική διακόσμησης (Κοσμημάτων, ρολογιών τσέπης κ.λπ.), κατά την οποία πολύ λεπτά σύρματα χρυσού με διάμετρο μικρότερη του 1/10ου του χιλιοστού δημιουργούν ένα περίτεχνο σχέδιο-πλέγμα. Τα κενά μέρη (cloisons) γεμίζουν με σμάλτο σε διάφορους χρωματισμούς και οι χρυσές κλωστές δεν το αφήνουν να τρέξει και να αναμειχθούν τα χρώματα. Το αντικείμενο κατόπιν ψήνεται στο φούρνο και η επιφάνεια του λειαίνεται μέχρις όπου εμφανιστούν και πάλι οι ίνες χρυσού.
Τηλέμετρο ή τηλεμετρική κλίμακα
Κλίμακα χρονογράφου, η οποία στηρίζεται στην ταχεία διάδοση του φωτός και του ήχου, και μετρά την απόσταση ενός φαινομένου, που γίνεται αντιληπτό τόσο οπτικά όσο και ηχητικά. Ο δείκτης του χρονογράφου τίθεται σε λειτουργία τη στιγμή που παρατηρείται το φαινόμενο και σταματά μόλις ακουστεί ο ήχος. Η θέση του στην κλίμακα του ρολογιού δείχνει την απόσταση σε χιλιόμετρα ή μίλια που χωρίζει το φαινόμενο από τον παρατηρητή. Η μέτρηση βασίζεται στην ταχύτητα με την οποία ταξιδεύει ο ήχος στον αέρα, δηλαδή περίπου 340μ. ανά δευτερόλεπτο. Κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας η τηλεμετρική κλίμακα καταγράφει το χρόνο που μεσολαβεί από τη στιγμή που θα λάμψει η αστραπή τη στιγμή που ακουστεί ο ήχος της βροντής.
Τιτάνιο
Θεωρείται το μέταλλο της <<διαστημικής>> εποχής. Επειδή είναι κατά 30% ισχυρότερο και σχεδόν 50% ελαφρύτερο από το ατσάλι, έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στη ωρολογοποιία, ιδιαίτερα για την κατασκευή sport μοντέλων. Η μεγάλη αντοχή του στη διάβρωση που προκαλεί το θαλασσινό νερό το καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμο υλικό για τα ρολόγια καταδύσεων. Επειδή χαράζει εύκολα μερικοί κατασκευαστές το καλύπτουν με μία ειδική αντιχαρακτική επίστρωση. Είναι υποαλλεργικό.
Τρίτιον
Ραδιοφωσφορούχο υλικό που χρησιμοποιείται για τη βαφή των δεικτών, των αριθμών και του καντράν, ώστε να φαίνονται στο σκοτάδι.
Τροχός
Κυκλικό εξάρτημα που περιστρέφεται γύρω από έναν άξονα και σκοπό έχει τη μετάδοση ενέργειας ή κίνησης. Σε ένα σύστημα οδοντωτών τροχών ο κάθε τροχός συνδέεται με το αντίστοιχο πινιόν (βλ. πινιόν).
Τροχός των ωρών
Ο τροχός που γυρίζει το δείκτη των ωρών.
Τύμπανο
Ένα κινητό εξάρτημα, συνήθως κυκλικό, το οποίο ταλαντεύεται ως προς τον άξονα περιστροφής του και ρυθμίζει την κίνηση του συστήματος οδοντωτών τροχών ενός ρολογιού. Το balancier συνδέεται με ένα ελατήριο (spiral) που το κάνει να αιωρείται μπρος πίσω , μοιράζοντας το χρόνο σε απολύτως ίσα μέρη. Καθεμία από τις παλινδρομικές κινήσεις του Balancier (το γνωστό <Τικ-Τακ>) ονομάζεται <<Ταλάντωση>>. Μια ταλάντωση αποτελείται από δύο παλμούς. Το τύμπανο είναι γνωστό στους ωρολογοποιούς ως <<μπάλανς>>.
Υλικά υψηλής τεχνολογίας
Πρόκειται για υλικά που αποτελούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν κυρίως την αντοχή ενός ρολογιού. Οι έρευνες εντοπίζονται κυρίως στη δημιουργία υλικών εξαιρετικής σκληρότητητας, ώστε να μη χαράζουν εύκολα (βλ. scratchproof hi-tech ceramics, scratchproof hi-tech diamond, scratchproof hardmetal, scratchproof sapphire crystal).
Φάσεις της Σελήνης
Ένδειξη που αναφέρεται στις διαδοχικές φάσεις της Σελήνης. Μία κανονική περιστροφή της Σελήνης διαρκεί 29 ημέρες, 12 ώρες και 44 λεπτά. Πρόκειται για μία από τις πιο όμορφες complications. Ο μηχανισμός της αποτελείται κατά βάση από έναν οδοντωτό τροχό, που μετακινείται τα μεσάνυχτα και ενεργοποιεί έναν τορνευτό δίσκο, ο οποίος βρίσκεται κάτω από το καντράν. Χάρη στο ειδικό σχήμα του παραθύρου στο καντράν, η Σελήνη εμφανίζεται όπως τη βλέπει κανείς στον ουρανό.
Φινίρισμα
Η ολοκλήρωση μιας εργασίας, το φινίρισμα της κάσας ενός ρολογιού, η τελική συναρμολόγηση των εξαρτημάτων, η τελευταία δοκιμή και έναρξη λειτουργίας ενός μηχανισμού.
Φόρτιση κουρδίσματος
Ένδειξη της φόρτισης κουρδίσματος ενός ρολογιού. Δείχνει πόση ώρα ακόμη θα δουλεύει ο μηχανισμός μέτρησης με βάση τα αποθέματα ενέργειας του. Όταν φτάσει 0, το ρολόι σταματά. Πολλά σύγχρονα μηχανικά ρολόγια έχουν φόρτιση κουρδίσματος για 40 και πλέον ώρες.
Φωσφορίζοντα στοιχεία
Το ειδικό χρώμα με το οποίο έχουν επικαλυφθεί ή χρωματιστεί οι ενδείξεις των ωρών και οι δείκτες, έτσι ώστε να μπορεί κανείς να διαβάσει την ώρα και τη νύχτα ευκρινώς. Το υλικό αυτό κατασκευάζεται από φώσφορο και έχει τη δυνατότητα να απορροφά φωτεινή ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και να τη διαχέει τη νύχτα ή σε κατάσταση σκότους. Στις μέρες μας, για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος, χρησιμοποιείται από τους περισσότερους κατασκευαστές το στοιχείο <<τρίτιο>>, το οποίο έχει τη δυνατότητα να εκπέμπει εξαιρετική φωτεινότητα.
Φωτισμός του καντράν
Μηχανισμός που φωτίζει το καντράν και τους δείκτες ενός ρολογιού. Λειτουργεί είτε με τη χρήση ραδιοφωσφορούχων υλικών είτε με την βοήθεια ηλεκτρικού συστήματος.
Χρονογράφος
Ρολόι με δύο ανεξάρτητα συστήματα μέτρησης του χρόνου: το ένα δείχνει την ώρα της ημέρας και το άλλο μετρά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Με έναν ειδικό μηχανισμό, ο δείκτης του χρονογράφου καταγράφει δευτερόλεπτα, λεπτά ακόμη και ώρες και τίθεται σε λειτουργία ή παύση με το πάτημα ενός κουμπιού. Κάνει μία περιστροφή το λεπτό. Ο χρονογράφος μπορεί να μετρήσει την ακριβή διάρκεια ενός φαινομένου ή γεγονότος, αλλά δεν πρέπει να συγχέεται με τους χρονοδιακόπτες , τα stopwatches και τα χρονόμετρα. Οι εφαρμογές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι χρονογράφοι είναι απεριόριστες. Υπάρχουν διάφοροι τύποι χρονογράφων. Οι βασικότεροι είναι : ο χρονογράφος καταγραφής λεπτών, ο χρονογράφος καταγραφής ωρών, ο ταχυμετρικός, ο τηλεμετρικός, ο σφυγμομετρικός , ο οσθμομετρικός, ο μετρητής παραγωγής, ο χρονογράφος με καντράν μέτρησης χρονικών στιγμών ή υπενθύμισης ραντεβού , ο χρονογράφος πολλαπλής χρήσης, ο χρονογράφος με κεντρικό μετρητή λεπτών, ο χρονογράφος προσανατολισμού κ.α.
Χρονομετρητής
Κάθε όργανο που μετρά ή καταγράφει το χρόνο. Το minute counter σε ένα χρονογράφο είναι ο μηχανισμός που δείχνει πάνω σε ένα καντράν τον αριθμό περιστροφών ενός δείκτη, π.χ. τον αριθμό των λεπτών . Timer ονομάζεται ο μηχανισμός που διαθέτει ένα μεγάλο κεντρικό δευτερολεπτοδείκτη, ο οποίος κινείται κατά 1/5ο , 1/10ο , 1/50ο ή 1/100ο του δευτερολέπτου, ανάλογα με την κατασκευή του. Ένας μικρότερος δείκτης μετρά τα λεπτά. Μερικά timers έχουν προειδοποιητικό ηχητικό σήμα, που ακούγεται λίγα δευτερόλεπτα πριν λήξει ο χρόνος.
Χρονόμετρο
Έτσι αποκαλείται κάθε ρολόι που έχει υποβληθεί σε μια σειρά δοκιμές ακριβείας από κάποιο επίσημο οργανισμό χρονομέτρησης και πληροί τις προδιαγραφές ακριβείας του COSC. Οι προδιαγραφές είναι πάρα πολύ αυστηρές: λίγα δευτερόλεπτα την ημέρα στις πιο αντίξοες συνθήκες θερμοκρασίας (για τα μηχανικά ρολόγια) και θέσεις που μπορεί να συναντήσει κανείς. Το ρολόι εφοδιάζεται με ένα πιστοποιητικό χρονομέτρου, το οποίο αναφέρει λεπτομερώς τα αποτελέσματα των δοκιμών.
Χρονόμετρο
Όργανο που χρησιμοποιείται για την καταγραφή χρονικών διαστημάτων χωρίς να δίνει καμία ένδειξη της ώρας της ημέρας.
Χρυσός
Η μόνη φυσική μορφή του χρυσού είναι ο κίτρινος χρυσός. Επειδή όμως πρόκειται για πολύ μαλακό μέταλλο στην καθαρή του μορφή, για τη δημιουργία κοσμημάτων αναμειγνύεται με άλλα μέταλλα και δημιουργεί ένα νέο κράμα. Η αναλογία καθαρού χρυσού ως προς τα άλλα μέταλλα προσδιορίζει το βαθμό σε καράτια. Ο καθαρός χρυσός είναι 24 καρατίων. Ο χρυσός 18Κ είναι κατά 75% καθαρός. Το χρώμα του χρυσού αλλάζει ανάλογα με τα πρόσθετα μέταλλα. Έτσι μία μέτρια ποσότητα χαλκού στο κράμα δίνει ροζ χρυσό. Μία μέτρια ποσότητα παλλαδίου και νικελίου δίνει λευκόχρυσο.
Χωρίς κουρδιστήρι
Ρολόι που δεν διαθέτει κορόνα και κουρδίζει ή φορτίζει είτε αυτόματα είτε με άλλο τρόπο, π.χ. με την αφή πάνω σε κάποιον αισθητήρα.
Ψευδάργυρος
Για λόγους προστασίας, ο σίδηρος και το ατσάλι υπόκεινται σε επεξεργασία γαλβανισμού, δηλαδή καλύπτονται με στρώμα ψευδαργύρου.
Ψηφιακός
Έτσι ονομάζονται γενικά τα ρολόγια, οι μηχανισμοί ή τα καντράν, τα οποία δε δείχνουν την ώρα με δείκτες, αλλά με ψηφία. Στην κλασική μηχανική ωρολογοποιία υπάρχουν ορισμένα τέτοια μοντέλα, ενώ στα ρολόγια quartz η ένδειξη της ώρας είναι μια φωτεινή από υγρούς κρυστάλλους (LCD : Liquid Crystal Display).
Ωρολογοποιία
Γαλλικός όρος για το παραδοσιακό εργοστάσιο ρολογιών, το οποίο κατασκευάζει και τα εξαρτήματα (ιδιαίτερα τα Ébauches ) που απαιτούνται για την παραγωγή των προϊόντων του (ρολόγια χειρός, ξυπνητήρια, επιτραπέζια ρολόγια κ.α.) Στη manufacture κατασκευάζονται ρολόγια σχεδόν από την αρχή σε αντιδιαστολή με το atelier de terminage, το οποίο ασχολείται μόνο με τη συναρμολόγηση του μηχανισμού, τη ρύθμιση, την τοποθέτηση και την εφαρμογή της κάσας.
TOP
Στην εταιρεία INGLESSIS χρησιμοποιούμε Cookies, προκειμένου να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία περιήγησης. Παρακαλούμε, κάντε κλικ στο κουμπί «Αποδοχή όλων» προκειμένου να προσαρμόσουμε τις προτάσεις μας αποκλειστικά στο περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει.
Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ στα στοιχεία που επιθυμείτε και να πατήσετε «Αποδοχή επιλογών». 
Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να διαχειριστείτε τα cookies μέσω των ρυθμίσεων της σελίδας, ωστόσο αυτό ενδέχεται να περιορίσει ή να αποτρέψει τη χρήση συγκεκριμένων λειτουργιών της ιστοσελίδας. 
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε ανατρέξτε στην Πολιτική μας για τα cookies, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.